Ce este Hidroterapia

Hidroterapia este o metoda traditionala de tratament, utilizata din timpuri stravechi de catre popoarele Imperiului Roman, civilizatiile antice din China, Japonia, Grecia. Este o forma de tratament extern care se bazeaza pe raspunsul corpului la stimuli calzi si reci, sub presiunea apei sarate sau a apei dulci. Deci, apa poate fi utilizata pentru: proprietatile fizice – factorul termic si factorul de presiune, exercitand o actiune importanta, mixta, de tip mecanic si termic, influentand reactiile de homeostazie a organismului, mai ales termoreglarea; proprietatile biochimice ale substantelor continute, care pot determina diferite reactii terapeutice (de exemplu dioxidul de carbon dizolvat are efect vasodilatator periferic).

De asemenea apa este un mediu de facilitare pentru programele de kinetoterapie.

Hidroterapia se poate aplica sub forma de dus subacval (care utilizeaza jet de apa sub o presiune variabila), hidromasaj cu diferite saruri, bai cu plante, cu apa sarata sau dulce, dus masaj Vichy, jacuzzi.

Dusul subacval – actiunea lui este in functie de temperatura apei folosite, presiunea jetului, forma de aplicare. Pentru a evita senzatiile neplacute, tubul de emisie a jetului se plaseaza la distanta de pacient, inclinat pe suprafata de tratat.

Se obtin efecte asemanatoare cu cele ale masajului clasic: efleurage sau drenaj – longitudinal; petrisage sau framantare – transversal; presiuni alternative sau vibratii, putand asocia jetul cu solicitarea manuala mecanica.

In functie de temperatura apei folosite efectele sunt: tonifiant: intre 20-30 oC (aplicatie rece); sedativ relaxant: intre 35-38 oC (aplicatie calda); vasomotor: aplicatie alternanta (cald-rece alternativ). procedura alternanta debuteaza cu aplicatia calda si se termina cu aplicatia rece, alternanta realizandu-se de 10-12 ori, cate 2-3 minute aplicatia calda si 1-2 minute cea rece; initial se folosesc diferente mici de temperatura (32-36 oC), marindu-se de la alternanta la alternanta (40-15 oC). Toate aceasta alternanta determina un joc vascular de tip vasodilatatie-vasoconstrictie, o adevarata gimnastica vasculara periferica.

Rezultatele finale sunt: antialgice, relaxeaza musculatura, permit drenajul edemelor, stimuleaza circulatia sanguina si digestia, fiind o forma de terapie, reglare si refacere. Nu este de neglijat nici efectul psihologic, imersia in apa fiind urmata in general de o stare de confort psihic sau chiar euforie (mai ales la copii), explicat prin facilitarea mobilitatii diferitelor segmente ale corpului in apa. Efectul antialgic, miorelaxant, decontracturant conduc catre o stare de confort si incredere.

Indicatii: dureri periarticulare, dureri musculo-tendinoase, contracturi, hipertonii musculare, edeme, algoneurodistrofia, suferintele reumatismale degenerative (in particular artroze ale articulatiilor mari) sau inflamatorii (in afara puseelor), suferinte discovertebrale lombalgie, lombosciatalgie, diverse sechele post-traumatice, suferinte neurologice (de tip periferic – poliomielita, poliradiculonevrita, mono sau polinevrite; leziuni de tip central – medulare: paraplegii, tetraplegii si cerebrale si cerebeloase – traumatisme craniene, hemiplegii, scleroza in placi in afara puseelor), miopatii, etc.

Intre contraindicatii se mentioneaza: reumatismele inflamatorii in puseu, boli infecto-contagioase, decompensarile inflamatorii din artroze, stari febrile, tromboflebite, tuberculoza, boli psihice, sindromul de involutie senila, afectiuni cutanate (eczeme, micoze, prurit, psoriazis, cancer cutanat), boli venerice, sarcina normala peste 3 luni, afectiuni intercurente care agraveaza suferintele cardiovasculare si respiratorii, hipertensiunea arteriala instabila, boli cardiovasculare, valvulopatii; fragilitatea cutanata la varstnici si copii impune precautii.

Spune-ti parerea