Primul pas este sa recunoşti că ai problemă de sănătate, al doilea este să te informezi, al treilea pas este să cauţi ajutor specializat şi pasul patru este programarea la cosultaţie şi urmarea unui tratatament.
Când vorbim despre durerea de spate în general, vorbim de simptome (care sunt subiective) şi nu despre ce anume cauzează această durere.
Medicamentele analgezice şi anti inflamatoare sau masajul nu sunt decât un remediu temporar “de suprafaţă”. Aceste tratamente nu rezolvă cauza care generează simptomele.
Durerea de spate este o afecţiune musculoscheletală care poate fi:
– de natura mecanică (atunci când muşchii, tendoanele şi ligamentele nu lucrează bine împreună);
– de natură ortopedică (atunci când este implicat un traumatism sau o malformaţie);
– de natură reumatică (atunci când este implicată o boală inflamatorie cu sufixul – ită, sau o boala degenerativă cu sufixul – oză);
– de natură neurologică (atunci când structurile nervoase sunt lezate de celelalte structuri)
Prima opţiune în alegerea unui medic specialist este medicul de Recuperare Medicală. De ce?
Pentru că Recuperarea Medicală este cumva “interdisciplinară”. Adică, pacienţii trataţi de acestă specialitate sunt pacienţi din secţiile de ortopedie, reumatologie, neurologie.
Expertiza unui medic de recuperare acoperă afecţiuni din mai multe specialităţi, iar imaginea privind pacientul este una de ansamblu.
Soluţiile terapeutice sunt noninvazive, nu necesită internare, se fac in serii consecutive de până la 10 şedinţe, iar durata medie a unei şedinţe de recuperare este de 30-40 de minute