Un concept straniu – Ergonomia

Ergonomia – un concept straniu, dar cu implicaţii majore în sănătate.
Multe dintre domeniile de activitate actuale beneficiază de pe urma studiilor ergonomice. Această disciplină a început să capete însemnatate abia dupa sfârşitul celui de-al doilea război mondial deşi era menţionată în diferite lucrări ştiinţifice încă din secolul XIX. Cuvântul ergonomie provine din limba greacă si este format din doua cuvinte: ergo = muncă şi nomos = lege.

 
În mare ergonomia este disciplina ştiinţifică care studiază interacţiunea dintre oameni şi alte elemente ale unui sistem.

 
Practic, această disciplina ştiinţifică furnizează soluţii menite să contrabalanseze dezechilibrele dintre capacitatea fizica functionala si solicitarile care apar in activitaţile umane de zilnice, indiferent de natura acestora, prin identificarea cauzelor ce pot produce disconfort sau pot ameninţa integritatea corporală.

 
Ergonomia fizică se referă la modul de raportare la activitatea fizică, a caracteristicilor anatomice, fiziologice şi biomecanice ale omului. Ca şi domenii de studiu ar fi: posturile de lucru, manipularea obiectelor, mişcări repetitive, tulburări musculoscheletale, designul locului de muncă, sănătatea şi securitatea în muncă.

 
În România ergonomia la locul de muncă este de cele mai multe ori neglijată. Costurile implementării posturilor de lucru ergonomice de către angajatori sunt destul de mari, iar marea majoritate a angajaţilor nici măcar nu se gândesc la aşa ceva. Aduceţi-vă aminte, nu cu mult timp în urmă, de câte ori treceaţi pe langă un şantier, câţi dintre muncitori purtau casca de protecţie, sau mănuşi? Sau ce fel de scaun aveţi la birou?

 
Atitudinile vicioase în faţa computerului, ore în şir pe scaun la birou sau în fotoliul automobilului, mişcări repetitive de manipulare, statul in piciore perioade lungi, sunt activităţi care pot genera: lombalgia, dureri în zona cervicala, dureri ale umerilor şi ale braţelor, limitarea mişcarilor în articulaţii, sindrom de tunel carpian, edemele de membre etc..
Aceste tulburări musculoscheletale afectează în general muşchii, tendoanele şi nervii membrelor superioare şi inferioare.

 
Soluţia pentru acest gen de afecţiuni, pe care oamenii le dobândesc pe fondul activităţilor profesionale, este dată in bună parte de medicina fizică şi de recuperare.

 
Recumed este o clinică de elită, specializată şi recunoscută, nu numai pentru recuperarea fizică, cât prin experienţa în domeniul tratamentelor şi recomandărilor în afecţiuni dobândite în urma activităţilor profesionale.

Spune-ti parerea