Gimnastica bebelusului

Gimnastica bebelusului este o forma terapeutica de joc, practicata pentru sanatatea si dezvoltarea generala a acestuia.
Pentru ca fiecare sedinta de gimnastica sa fie dorita de copii, acestea trebuie practicate cu rabdare, cu afectiune de catre personalul calificat, rezultatele fiind vazute prin raspunsul pozitiv si fericit al fiecarui copil la ceea ce se cere de la el.
Practicate cu regularitate si perseverenta, sedintele vor aduce numai beneficii pentru sanatatea fizica si emotionala a copiilor.

Obiective
•    Tonifierea si normalizarea tonusului muscular, prin prevenirea dezechilibrelor musculo-tendinoase, a contracturilor si a deformatiilor la sugarii prematuri
•    Controlul capului, a centurii cervico-scapulo-humerale si a membrelor superioare la sugarii prematuri

Kinetoterapie copii

La fel ca si adultii, copii au nevoie de exercitiu fizic. Majoritatea copiilor au nevoie de o ora de activitate fizica in fiecare zi.

Beneficii:
•    sunt mai putin stresati
•    se simt mai siguri pe ei
•    sunt mai atenti la scoala
•    isi mentin o greutata normala
•    isi construiesc un schelet osos puternic, muschi puternici si articulatii rezistente
•    se odihnesc mai bine noaptea
In cazul in care acestia nu au beneficiat la timp, de miscare si exercitiu fizic optim pentru dezvoltarea lor fizica, apar pozitii vicioase, dureri la nivelul articulatiilor mari,  devin supraponderali.
Kinetoterapia intervine in tratarea acestor probleme aparute pe parcursul vietii copilului, dar si a celor instalate la nastere. Se vor face programe adaptate fiecarei afectiuni si vor fi strict supravegheate de catre un kinetoterapeut.

Programele Centrului Medical Recumed vizeaza:
•    Tratarea afectiunilor aparatului locomotor: luxatii congenitale de sold, platfus, genum varum sau valgus, genunchi in X
•    Corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate: cifoza, lordoza, spate plan
•    Maladia Scheuermann (efectuarea unor exercitii de gimnastica posturala, pentru corectarea pozitiei; evitarea accentuarii cifozei si corectarea acesteia; profilaxia discartrozelor sau recuperarea acestora; reeducarea respiratorie)
•    Imbunatatirea mobilitatii articulare normale pierdute in urma unei imobilizari post fractura
•    Kinetoterapia este indicata, chiar obligatorie, in majoritatea tulburarilor si intarzierilor in dezvoltarea neuropsihomotorie
•    Combaterea obezitatii si a posturii la copiii cu sindrom Down
•    Combaterea obezitatii la copii, adolescenti si adulti

Afectiuni mai des intalnite la copii in cadrul departamentului de recuperare medicala:
• Hipotonia
• Probleme de mers:
1. Platfusul
2. Tal valg
3. Genu valgum
4. Genu varum
• Luxatia congenitala de sold
• Torticolis
• Maladia Scheuermann
• Deviatii ale coloanei vertebrale:
1. Scolioza
2. Cifoza
3. Lordoza

Hipotonia este definita ca o scadere a tonusului muscular. Forta musculara generala este redusa. Bebelusii hipotoni au o pozitie in care isi mentin coatele si genunchii perfect extinsi, nu isi pot sustine capul ridicat sau fixat, acesta cazand intr-o parte sau in cealalta.
Daca un copil normal poate fi ridicat si sustinut de parinte de zonele axilare, un copil hipoton are riscul sa alunece din aceasta pozitie, din cauza faptului ca musculatura lui hipotona nu poate sustine o astfel de miscare.
Reflexele copiilor cu hipotonie sunt diminuate, nu pot strange mana si nici degetelele.
Hipotonia poate fi tratata cu ajutorul kinetoterapiei, prin exercitii care ajuta la tonifierea musculaturii, exercitiile se fac progresiv, de la incet la greu, cunoscut spre necunoscut, de la simplu la complex si trebuie sa fie pe placul copiilor.

Platfusul este una dintre cele mai raspandite deficiente a piciorului la copii. El se manifesta prin caderea boltii plantare. Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este fiziologic, normal. Dupa aceasta varsta se pot pune diagnostice corecte de picior plat.
Trebuie de asemenea sa stim, ca la maturitate, doar unul din 10 copii va avea platfus.
In multe cazuri, purtatul talonetelor nu ajuta, poate chiar sa dauneze, sa formeze posturi incorecte sau compensatorii. Talonetele sunt recomandate doar cand copilul acuza dureri la nivelul talpilor sau piciorusul este foarte rigid. In celelalte cazuri, kinetoterapia si masajul plantar sunt de ajuns.

Tal valg este cea mai des raspandita afectiune a piciorului la copii. Piciorusul copilului este orientat in sus si in afara.
Piciorul tal valg este o afectiune congenitala si poate afecta un picior sau amandoua.
Fetitele si primii nascuti ai unei familii au predispozitie mai ridicata catre aceasta afectiune.
Afectiunea nu este una dureroasa, ea poate fi tratata prin kinetoterapie si masaj.
Piciorul tal valg nu este dat de asezarea osoasa, ea fiind una buna, ci de muschii de pe partea interna a gambei care sunt contractati si trag piciorusul spre partea afectata.

Genu valgum este o afectiune cunoscuta si ca “genunchi in X”. Acesta este intalnit cu preponderenta la fetite si poate fi diagnosticat cu exactitate dupa varsta de 3-4 ani.
Afectarea este in principal la nivelul ligamentelor, care sunt slabite, dar poate sa apara si in urma unor traumatisme, operatii, rahitism sau tulburari de crestere osoasa.
Se remite foarte bine prin kinetoterapie, daca terapia este inceputa imediat dupa diagnosticare si se poate ameliora total pana la varsta de 7 ani.
In cazul in care afectarea este prea mare, distanta dintre glezne cand picioarele sunt pe sol fiind mai mare de 10 centimetri, se recurge la tratament chirurgical.

Genu varum este deficient in care picioarele au forma de paranteza. Mitul ca un copil ar trebui sa fie infasat ca sa nu ajunga cracanat (denumire data in popor pentru genu varum) este fals. Genu varum este de fapt o deformare a picioarelor, caracterizata prin arcuirea spre exterior a femurului si tibiei.
Acesta este normala la copiii nou nascuti, dar devine patologica dupa varsta de 3 ani, cand deja copilul de deplaseaza fara ajutor si oasele se fixeaza in aceasta pozitie.
Evolutia acestei deficient trebuie urmarita cu atentie, pentru ca in cazuri extreme poate devia in artita.
Genu varum poate fi recuperat prin kinetoterapie, masaj si diete echilibrate si sanatoase.
In cazuri extreme, se poate interveni si chirurgical.

Luxatia congenitala de sold este o afectiune a copilariei, fiind reprezentata de o dezvoltare anormala a articulatiei coxo-femurale. Articulatia soldului trebuie sa fie in forma de cupa, sa permita capului femural sa intre in aceasta si sa se fixeze bine. In cazurile copiilor cu luxatie congenitala de sold, articulatia este aplatizata, capul femural neavand unde sa se insereze, acesta iesind din articulatie partial sau total la fiecare miscare a piciorului.
Deficient poate sa apara la unul sau la ambele picioare.
Cum recunoastem luxatia congenitala de sold?
• Asimetrii ale cutelor picioarelor
• Miscarea asimetrica sau dureroasa a picioarelor
• Dificultati la indoirea sau indepartarea de corp a piciorului
Tratamentul este unul lung, cu multe etape. In prima faza, se vor fixa coapsele la un unghi de 90 de grade, cu ajutorul unor mijloace ajutatoare. Aceasta pozitionare va fi una permanenta, atat ziua cat si noaptea, pe parcursul mai multor luni. Pe langa aceste pozitionari, se fac si sedinte de kinetoterapie, scopul fiind tonifierea musculara si formarea unei pozitii corecte a membrelor.

Torticolisul
Ati stat vreodata intr-o pozitie incorecta cu capul si dupa ati simtit ca sunteti blocat, ca nu puteti misca capul, ca trebuie sa va intoarceti cu totul atunci cand sunteti strigat din spate? Acesta este torticolisul. In alti termeni, torticolisul este o deviatie bidimensionala a capului si gatului, data de o afectiune a unuia din cei doi muschi sternocleidomastoidieni. Barbia va sta indreptata spre unul dintre umeri, iar capul este inclinat spre celalalt.
Una dintre afectiunile mai grave din aceasta categorie este torticolisul congenital, care poate sa apara exact la nastere sau imediat dupa, el este dat de scurtarea unuia dintre muschi, deci de tragerea spre partea respectiva a capului.
In cazul torticolisului, sunt recomandate fizioterapie si kinetoterapie, Fizioterapia pentru relaxarea muscular, iar kinetoterapia pentru extinderea muschiului blocat si pentru tonifierea musculaturii de ambele parti. De asemenea, kinetoterapia previne aparitia posturilor vicioase si a posibilelor deformatii ale coloanei.

Maladia Scheuermann mai este cunoscuta si ca hipercifoza juvenila si este de obicei asociata cu o lorodoza compensatorie. In general, in cazul acestei maladii apar modificari la nivelul corpurilor vertebrale, spatii intre vertebre si dureri inconstante.
Poate fi diagnosticata corect intre varstele de 13-16 ani si este mai frecventa la baieti.
Diagnosticul corect se pune in urma unui examen clinic, dar si a unuia radiologic.
In cazul acestui diagnostic, este recomandat sa stopam activitatea fizica sportiva, sa se faca sedinte de kinetoterapie si se recomanda, de asemenea, un tratatament antiinflamator.
Tratamentul poate dura pana la 2 ani, iar interventiile chirurgicale sunt rar recomandate.

Deviatii ale coloanei
Coloana vertebrala are curburi fiziologice: una in zona cervical si una compensatorie in zona lombara.
Modificarile patologice in ax sau accentuarea curburilor fiziologice duc la aparitia deviatiilor coloanei vertebrale.
Aceste deviatii sunt: scolioza, cifoza si lordoza.

Scolioza este reprezentata de aparitia unor curburi nefiziologice ale coloanei. Scolioza poate sa fie in forma de “C”, atunci cand umarul este coborat si soldul de pe aceeasi parte este ridicat, sau in “S”, atunci cand umarul si soldul de pe aceeasi parte sunt coborate/ridicate.

Cifoza este deviatia coloanei vertebrale in plan vertical. Aceasta se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei spre fata, mai ales in regiunea toracica. De obicei, dupa aparitia cifozei apare si o lordoza compensatorie, prin care organismul incearca sa se echilibreze.

Lordoza apare atunci cand curbura lombara este accentuata, coloana fiind trasa spre partea din fata. Acest lucru apare in cazul cifozei sau la femeile insarcinate.