Osteopatia – manipulari miofasciale, manipulari osteoarticulare

Ce este osteopatia?

Osteopatia este un sistem de medicină manuală ce implică mișcările corpului pentru a ameliora sau menține funcționalitatea sistemelor miofascial, osteoarticular și visceral. Abordarea osteopatiei tratează patologiile coloanei vertebrale, durerile de orice fel, disfuncționalitățile la orice nivel, iar ca tehnici specifice sunt manipulările.

Ce sunt manipulările miofasciale?

Termenul miofascial reprezintă complexul țesuturilor musculare și fasciale care au rolul de protecție, susținere, locomoție și interconectare viscerală.

Pischinger A. (2007) descrie fascia ca fiind cel mai mare organ pentru că protejează și conectează toate structurile corpului.

Conceptul de unitate funcțională miofascială este explicat de Pilat A. în anul 2003 și se bazează pe relația dintre un mușchi și fascia care îl înconjoară, astfel funcționalitatea sistemului muscular este dependentă de restricțiile sistemului fascial.

Un alt studiu, publicat de către Maas H. și Huijing P., demonstrează corelația dintre în cadrul contracției musculare unde forța generată se transmite tendonului, țesuturilor conjunctive intramusculare și țesuturilor conjunctive perimusculare.

Astfel, manipularea miofascială este o terapie manuală care are ca scop ameliorarea restricțiilor fasciale profunde sau superficiale ce înconjoară oasele, mușchii, tendoanele, nervii, vasele de sânge și organele interne. Restricțiile de mobilitate interfascială contribuie la creșterea densității locale a țesutului moale și se poate observa cu ajutorul examenului imagistic ultrasonografic. Această anomalie a densității tisulare influențează direcția de tracțiune în urma contracției musculare, având drept consecință schimbarea biomecanicii și apariția senzației de durere.

Obiectivele manipulării miofasciale sunt de a ameliora disfuncțiile locale sau generale, de a echilibra diferențele funcționale dintre musculatura agonistă și antagonistă, de a ameliora postura și de a reduce sau elimina durerea.

 Contraindicațiile efectuării manipulărilor miofasciale sunt anevrism, tumori maligne și întreruperile de țesut (fracturi osoase sau rupturi musculare).

Ce sunt manipulările osteoarticulare?

Manipulările osteoarticulare sunt tehnici specifice de mobilizare a sistemului osteoarticular ce constau într-o mișcare rapidă cu amplitudine mică efectuată în direcția restricției sau o imobilizare manuală a articulației urmată de o contracție voluntară în direcție opusă.

Tehnica de manipulare pentru eliminarea restricțiilor unei articulații se aplică o singură dată, în urma evaluării inițiale.

Indicațiile manipulărilor osteoarticulare sunt:

  • terapeutice – tratează disfuncțiile primare iar efectul imediat este de ameliorare a contracturilor, elasticității și tonusului muscular, cât și a funcționalității sistemului musculo-scheletal.

Cele mai frecvente diagnostice sunt patologiile coloanei vertebrale (cifoza, scolioză, lumbago, discopatie, hernie discală, etc.)

  • profilactic – previne disfuncțiile secundare în urma diagnosticelor de paralizii cerebrale, sindroame piramidale și extrapiramidale, posttraumatic, disfuncții sau leziuni de orice natură.

 Contraindicațiile manipulărilor osteoarticulare sunt osteoporoza severă, fracturi parțiale sau totale, artrită reumatoidă severă sau laxitate ligamentară mare.

 Evaluare osteopatică

Linia mediană a corpului reprezintă reperul cel mai important în evaluarea osteopatică datorită rolului de ax central pentru tot ansamblul structural.

Protocolul acestei evaluări nu este neapărat liniar, ci include o localizare a tuturor elementelor miofasciale și osteoarticulare pe cele 3 planuri sagital, transversal și frontal.

Această evaluare a localizării în spațiu în cadrul întregii structuri a corpului ajută kinetoterapeutul să găsească elementele care influențează tensiunea în lanțul cinematic a unui act sau a unei acțiuni motrice.

Ce înseamnă o ședință de osteopatie?

Ședința de osteopatie constă într-o evaluare inițială, aplicarea tratamentului osteopatic și evaluarea finală.

O ședință durează între 20-60 min, în funcție de afecțiune. Media necesară pentru tratarea unei afecțiuni este de 3 ședințe per pacient.

Pacientului îi este recomandat să aibă o ținută sport și să nu mănânce cu cel puțin 30 min înainte.

Spune-ti parerea