In ciuda progreselor medicinii, cancerul de san ramane una din maladiile grave care face ravagii in randul femeilor tinere, fiind probabil cea mai grava problema de sanatate cu care se confrunta femeile si care lasa urme adanci atat fizice cat si psihice.
De multe ori, eliminarea pericolului si cresterea sperantei de viata presupune interventia radicala, mastectomia, una din cele mai traumatizante operatii. Toate modalitatile de tratare ale acestei boli, mastectomia simpla, radicala modificata si radicala, lumpectomia, chimio sau radioterapia, singure sau combinate, aduc pe langa speranta de vindecare si sechele sau complicatii.
Pentru ca indepartarea grupului ganglionar axilar poate genera edemul membrului superior, medicii recomanda proceduri speciale de recuperare care vizeaza in primul rand menajarea bratului si drenarea limfatica a zonei. Limfedemul membrului superior este o complicatie constanta si permanenta. Deranjant din punct de vedere estetic, dar uneori insotit si de durere si impotenta functionala, el poate fi combatut imediat dupa operatie prin pozitionare antidecliva si purtarea unui ciorap elastic. Odata instalat, se recomanda evitarea eforturilor fizice, dar singurul ajutor il aduce recuperarea medicala prin masajul de drenaj venolimfatic. Poate fi executat manual, dar mai eficient si perfect controlat, cu ajutorul unui aparat de drenaj venolimfatic sub vid, avand ca rezultat scaderea stazei limfatice si a disfunctiei membrului superior.
Frecvent apar dureri ale umarului, ca si ale coloanei vertebrale, datorita solicitarii asimetrice. Kinetoterapia, masajul terapeutic (sedativ sau tonifiant) si electroterapia analgezica, alaturi de medicatie, sunt metodele de tratament.
Electroterapia analgezica foloseste stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS), fiind singura forma acceptata in tratarea durerii pacientilor cu neoplazii, celelalte forme de curenti fiind total contraindicate.
Kinetoterapia, prin programe specifice, ajuta la reeducarea posturii, cresterea tonusului muscular si pastrarea mobilitatii umarului, dar aduce si tehnici de relaxare, imbunatatind calitatea vietii. Aici isi aduce contributia, foarte importanta si psihoterapeutul, prin consilierea psihologica de grup sau individuala.
O buna recuperare fizica, protezarea si consilierea psihologica adecvata determina cresterea increderii in sine. Ceea ce trebuie sa stie pacientele este ca nu sunt singure in aceasta lupta si ca pot gasi ajutor specializat in clinica de recuperare.
Informatii pretioase,in momente dificile, cand iti pui multe intrebari si nu stii unde gasesti raspunsurile.
Am neoplasm mamar si acum s a umflat bratul ce as putea sa fac sau unde.trebuie sa merg
Buna ziua, sunteti operata?