GUTA – Boala Regilor

Guta şi-a câştigat acest renume datorită multor personalităţi ale istoriei care au avut această suferinţă: Alexandru cel Mare, Leonardo da Vinci, familia Medici, Goethe, Isaac Newton, Darwin şi nu numai. Numeroase studii au evidenţiat asocierea valorilor crescute ale acidului uric cu un nivel ridicat de inteligenţă, educaţie, funcţii de conducere, statut social.

Boala este definită prin prezenţa la nivelul unor ţesuturi (articulaţii, rinichi) a cristalelor de urat, ca urmare a depozitării acidului uric prezent în exces pe o perioadă îndelungată. Acidul uric este un produs de metabolism obişnuit în sângele nostru, iar valorile de peste 7 sau 6 mg/dl la bărbaţi, respectiv la femei, sunt considerate predispozante pentru apariţia gutei.

Asocierea altor boli (obezitatea, diabetul zaharat, hipertrigliceridemia, hipertensiunea arterială, psoriazisul, denutriţia), a consumului de alcool şi de medicamente cu această tulburare a metabolismului acidului uric (în sensul creşterii producţiei sau al scăderii eliminării) creşte semnificativ riscul instalării gutei.

Numită popular podagră, este predominant o boală masculină, cu o incidenţă maximă între 40 şi 60 de ani, dar apare şi la femei după instalarea menopauzei.

Atacul de gută este foarte agresiv, cu debut brusc, în cursul unei nopţi, şi instalarea unei dureri intense, cu o durată variabilă (zile), dar autolimitată şi urmată de un interval liber de orice simptom. De obicei, este afectată o singură articulaţie, cel mai frecvent la baza degetului mare de la picior, dar pot fi prinse multe altele: gleznele, calcâiul, genunchii, pumnii, degetele, coatele.

Deşi pare un diagnostic facil, atacul de gută trebuie diferenţiat de multe alte artrite şi susţinut de probe de sânge, examene radiologice şi , cel mai precis, de examenul lichidului intraarticular.

Tratamentul atacului de gută începe cu aplicaţii de rece şi cu administrarea unor antiinflmatoare specifice. După remisiunea episodului acut, se adaugă medicamente care scad producţia acidului uric sau care îi cresc eliminarea.

Poate că regimul igienodietetic are o mai mare importanţă decât medicaţia: păstrarea greutăţii normale, interzicerea alcoolului, evitarea preparatelor din carne (sunt premise două porţii de câte 60 de grame pe săptămână), consumul cu moderaţie de fasole, mazăre şi spanac.

Guta este o boală destul de severă din cauza complicaţiilor renale pe care le poate produce (în special litiaza) şi a celor articulare (distrucţii invalidante ale articulaţiilor şi ale structurilor periarticulare), dar şi a agresivităţii sale.

Spune-ti parerea