Exista programe specifice pentru copiii si adulti supraponderali, concepute in functie de varsta, afectiuni conexe si starea de sanatate.

Se imbina elemente de gimnastica si kinetoterapie, obiectivele fiind: Scaderea greutatii corporale; Tonifierea organismului, in special a musculaturii abdominale; Cresterea capacitatii la  efort a organismului; Imbunatatirea respiratiei si marirea ventilatiei pulmonare; Imbunatatirea starii fizice si psihice; Prevenirea instalarii altor afectiuni generate de obezitate; Prevenirea hipotoniei gastrice si intestinale; Inlaturarea afectiunilor asociate.

Cauzele instalarii obezitatii: factorii genetici; factorii de mediu – stilul de viata, consumul in exces de alimente hipercalorice, sedentarismul, activitate fizica redusa; factorii hormonali, metabolici – boli endocrine, sindromul Cushing, sindromul ovarelor polichistice, deficit de STH; factorii psihologici – stresul, probleme familiale, probleme sociale.

Etapele desfasurarii programului:

Etapa de evaluare se refera la: Evaluarea capacitatii de efort (Proba  Ruffier adaptata); Testarea mobilitatii articulare si a echilibrului (Hettinger); Testarea fortei musculare; Evaluarea afectiunilor motrice asociate.

In Etapa lipolitica se urmareste scaderea tesutului adipos prin exercitii cu o intensitate usoara asociate cu exercitii de respiratie.

Etapa de tonifiere musculara a intregului organism prin cresterea intensitatii exercitiilor.
In etapa de mentinere evitam cresterea in greutate.