Menopauza: importanța exercițiilor fizice în această perioadă

Menopauza este o tranziție importantă în viața femeilor. De asemenea, este un moment excelent pentru a avea grijă de corp și minte. Este foarte important să folosiți această perioadă din viață pentru a vă răsfăța, îngriji și a menține sănătatea generală.

De ce sunt importante exercițiile fizice în timpul menopauzei?

Exercițiile fizice în timpul și după menopauză oferă multe beneficii, inclusiv:   

Prevenirea creșterii în greutate

Femeile au tendința de a pierde masa musculară și de a avea mai multă grăsime abdominală în perioada menopauzei. Activitatea fizică regulată poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate.                                               

Reducerea riscului de cancer

Exercițiile fizice în timpul și după menopauză vă pot ajuta să pierdeți excesul de greutate sau să mențineți o greutate sănătoasă, care ar putea oferi protecție împotriva diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, colon și endometrial.             

Întărirea oaselor

Exercițiile fizice pot încetini pierderea masei osoase după menopauză, ceea ce reduce semnificativ riscul de fracturi și osteoporoză. Kinetoterapia este capabilă să ajute la prevenirea osteoporozei. Pentru a obține cele mai bune rezultate, o combinație de exerciții care includ atât exerciții de rezistență, cât și exerciții de greutate este cea mai bună alegere. Exercițiile de rezistență afectează încărcarea musculară, în timp ce exercițiile cu greutate au un efect de încărcare mecanică asupra osului. Acestea previn și fracturile ce pot apărea mai frecvent la femeile aflate la menopauză sau postmenopauză.                       

Reducerea riscului altor boli

Creșterea în greutate la menopauză poate avea implicații grave asupra sănătății dumneavoastră. Kilogramele în plus cresc riscul de apariție a bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Exercițiile fizice regulate pot diminua foarte mult aceste riscuri.

Îmbunătățirea stării de spirit

Adulții activi fizic au un risc mai scăzut de depresie, declin cognitiv, anxietate, atacuri de panică și alte tulburări mentale.

Cum influențează exercițiile fizice semnele și simptomele menopauzei?

Kilogramele în plus (obezitatea) ar putea fi asociate cu bufeurile survenite la menopauză. Exercițiile fizice pot reduce simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile (senzațiile de căldură) și tulburările de somn. În plus, acestea, efectuate în mod regulat, vă pot ajuta să mențineți o greutate corporală sănătoasă, să ameliorați stresul și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.

În cazul majorității femeilor sănătoase este recomandată o activitate fizică moderată de cel puțin 150 de minute pe săptămână sau o activitate intensă de cel puțin 75 de minute pe săptămână. Însă, cel mai recomandat este să faceți exerciții fizice cel puțin 5 zile pe săptămână.

Dr. Roxana Mateescu, Medic specialist geriatrie si gerontologie

Spune-ti parerea