Seniorii și activitatea fizică: motive pentru a face mai multă mișcare

Atunci când înaintează în vârstă, cele mai multe persoane tind să devină sedentare. Acest lucru apare din mai multe motive, precum oboseala sau durerea cronică. Însă este extrem de important să faceți cât mai multă mișcare odată cu înaintarea în vârstă pentru a menține un organism cât mai sănătos.

Contrar credințelor, nu este niciodată prea târziu pentru a vă apuca de sport. Corpul uman are parte de numeroase beneficii în timpul exercițiilor fizice, indiferent de vârstă. Dacă aveți o vârstă mai mare de 40 de ani, kilogramele în plus sau anumite boli cronice de care suferiți, este momentul să discutați cu medicul și să începeți un plan de recuperare cât mai curând.

Consecințele sedentarismului în rândul seniorilor

Aproximativ jumătate din declinul fizic asociat cu îmbătrânirea este asociat cu sedentarismul. Fără exerciții fizice, persoanele cu vârstă mai mare de 50 de ani pot avea mai multe probleme de sănătate, precum:

  • Scăderea masei musculare și a rezistenței la efort
  • Scăderea puterii de coordonare și echilibru
  • Scăderea mobilității și flexibilității articulațiilor
  • Afectarea funcțiilor inimii și ale plămânilor
  • Scăderea masei osoase și creșterea riscului de fracturi
  • Creșterea nivelului de grăsimi în sânge
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Creșterea riscului tulburărilor psihice, precum anxietatea și depresia
  • Creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral

 

Beneficiile exercițiilor fizice în rândul seniorilor

Cu siguranță exercițiile fizice aduc numeroase beneficii unui organism înaintat în vârstă. Printre acestea se numără:

  • Beneficii pentru mușchi. Numărul fibrelor musculare scade odată cu înaintarea în vârstă, în special a celor implicate în puterea și viteza contracției. Aceste schimbări sunt în strânsă legătură cu un stil de viață lipsit de activitate fizică. Partea cea bună este că masa musculară poate fi refăcută după o perioadă de exerciții fizice regulate.
  • Beneficii pentru oase. Densitatea osoasă începe să scadă după vârsta de 40 de ani, însă este mai accentuată în jur de 50 de ani. Ca și consecință, persoanele în vârstă au un risc mai crescut de apariție a fracturilor osoase. Exercițiile fizice scad riscul de scădere a masei osoase și de apariție a osteoporozei.
  • Beneficii pentru inimă și plămâni. Exercițiile fizice moderate ca intensitate sunt cele mai indicate pentru seniori. Indiferent de vârstă, orice persoană își poate îmbunătăți funcțiile inimii și ale plămânilor prin intermediul exercițiilor fizice.
  • Beneficii pentru articulații. Articulațiile corpului necesită o mișcare regulată pentru a rămâne sănătoase. Persoanele care suferă de artroză în special, trebuie să beneficieze de un program de exerciții fizice specifice.
  • Beneficii pentru reglarea nivelului de grăsimi din sânge. Atunci când nivelul de grăsimi din sânge crește, riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a diabetului crește. Exercițiile fizice regulate ard caloriile, cresc masa musculară și accelerează metabolismul. Împreună, aceste schimbări de ordin fizic mențin sănătatea oricărei persoane, indiferent de vârstă.

Dacă suferiți de boli cronice sau pur și simplu nu știți de unde să începeți este indicat să discutați cu medicul în legătură cu planul de exerciții fizice adecvate. Exercițiile fizice moderate, dar constante, pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolilor cronice, precum durerea, oboseala sau tulburările de somn. Nu este niciodată prea târziu să înlăturați sedentarismul și să începeți să adoptați un stil de viață sănătos.

Material realizat de Dr. Roxana Claudia Mateescu

Medic Specialist Geriatrie-Gerontologie

Centrul Medical Recumed

Spune-ti parerea