Programe pentru supraponderali

Exista programe specifice pentru copiii si adulti supraponderali, concepute in functie de varsta, afectiuni conexe si starea de sanatate.

Se imbina elemente de gimnastica si kinetoterapie, obiectivele fiind: Scaderea greutatii corporale; Tonifierea organismului, in special a musculaturii abdominale; Cresterea capacitatii la  efort a organismului; Imbunatatirea respiratiei si marirea ventilatiei pulmonare; Imbunatatirea starii fizice si psihice; Prevenirea instalarii altor afectiuni generate de obezitate; Prevenirea hipotoniei gastrice si intestinale; Inlaturarea afectiunilor asociate.

Cauzele instalarii obezitatii: factorii genetici; factorii de mediu – stilul de viata, consumul in exces de alimente hipercalorice, sedentarismul, activitate fizica redusa; factorii hormonali, metabolici – boli endocrine, sindromul Cushing, sindromul ovarelor polichistice, deficit de STH; factorii psihologici – stresul, probleme familiale, probleme sociale.

Etapele desfasurarii programului:

Etapa de evaluare se refera la: Evaluarea capacitatii de efort (Proba  Ruffier adaptata); Testarea mobilitatii articulare si a echilibrului (Hettinger); Testarea fortei musculare; Evaluarea afectiunilor motrice asociate.

In Etapa lipolitica se urmareste scaderea tesutului adipos prin exercitii cu o intensitate usoara asociate cu exercitii de respiratie.

Etapa de tonifiere musculara a intregului organism prin cresterea intensitatii exercitiilor.
In etapa de mentinere evitam cresterea in greutate.

Spune-ti parerea