Artroza

Artroza este o boală care afectează populaţia peste 45 de ani şi este cauzată de fibroză sau degenerarea cartilajului articular, implicând una sau mai multe articulaţii. Leziunea poate să apară în orice articulaţie, deşi cele mai afectate sunt cele care suportă greutatea corporală: genunchi, şold, coloană vertebrală.

Debutul artrozei este gradat, primul simptom observat fiind durerea, care tinde să crească în timp. Ulterior apare diminuarea mobilităţii articulare, contractura musculară şi cracmentele, deformarea articulară apărând în stadiile avansate de boală.

Durerea articulară are un caracter specific, apare dimineaţa, cu ocazia primelor mişcări, când articulaţiile par înţepenite. Redoarea matinală este de scurtă durată, aproximativ 15 minute, spre deosebire de bolile inflamatorii în care redoarea durează în jur de o oră. Apoi durerile dispar pentru restul zilei, reapărând seara, odată cu oboseala generală – articulaţii ruginite. La multe persoane, durerea articulară este meteoro-dependentă. Tulburările vasomotorii produse de factorii meteorologici (frig, umezeală etc) accentuează simptomatologia.

Deşi nu există un tratament specific care poate vindeca artroza, există posibilitatea de a întârzia evoluţia acesteia. Întrucât această boală cronică are cauze multiple, tratamentul trebuie să fie orientat spre mai multe fronturi pentru a putea fi eficient. Tratamentul medicamentos ameliorează durerea şi stimulează procesul natural de regenerare a cartilajului articular, stopând distrucţia acestuia şi îmbunătăţeşte funcţionalitatea şi mobilitatea articulaţiilor.

Pe lângă tratamentul medicamentos, există o serie de proceduri care completează tratamentul artrozei, întregindu-l. Electroterapia, laserul şi termoterapia aplicate în zonele interesate, precum şi hidroterapia (hidromasaj şi hidrokinetoterapie) şi-au dovedit eficacitatea, ameliorând simptomatologia. Acupunctura şi-a câştigat locul în rândul metodelor nefarmacologice de terapie a durerii.

Deasemenea, tratamentul trebuie să includă kinetoterapie, menţinându-se un echilibru între repaus şi exerciţiu.

Se ştie că procesul de degenerescenţă la nivel articular avansează odată cu înaintarea în vârstă, acesta putând fi încetinit prin modificarea stilului de viaţă care trebuie să includă exerciţii fizice zilnice şi o dietă sănătoasă pentru a evita obezitatea şi implicit suprasolicitarea articulară.

Tratamentul este de lungă durată, iar pacientul trebuie să fie metodic şi perseverent pentru a obţine rezultate bune. Să nu uităm că în cazul amânării tratamentului, degenerarea cartilajului articular continuă inexorabil, provocând o pierdere gradată a elasticităţii şi consistenţei acestuia. Cu cât acţionăm mai repede, cu atât rezultatele sunt mai bune.

Dr. Anca Gostian-Culda, medic primar ATI, competenta in Terapia Durerii;
Dr. Monica Ghita, medic specialist Reumatologie

Spune-ti parerea