Numite popular varice, dilatatiile venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare si, foarte rar, al celor superioare se incadreaza in termenul medical de insuficienta venolimfatica.
O afectiune aparent putin importanta, ocupa, de fapt, un numar semnificativ de consultatii în multe specialitati medicale: imagistica si radiologie, dermatologie, flebologie, cardiologie, medicina interna si de familie, recuperare medicala, iar toate aceste specialitati isi aduc contributia la diagnosticarea si tratarea ei, diferind putin stadiul evolutiv in care intervin.
Senzatia de picior greu, tensiune in gambe sau chiar durere aparuta dupa ortostatism prelungit, asociata cu aspectul local de vene dilatate, sinuoase, duce pacientul la medicul de familie. Examenul clinic atent (aspect, palpare, probe diagnostice) si, eventual, echografia Doppler pun un diagnostic de certitudine al bolii, dar si al eventualelor complicatii locale.
Daca, in cazurile usoare sau de debut, medicatia tonica venoasa, aplicarea unui unguent ce contine heparina, purtarea intermitenta a unor ciorapi elastici (cand pacientul este in pozitie ortostatica) si, mai ales, schimbarea modului de viata (se recomanda evitarea ortostatismului, a pozitiei sezand sau “picior peste picior” prelungite, evitarea expunerii la soare, a dusurilor calde si a tratamentului cu anticonceptionale orale, si se indica mersul pe jos sau pe bicicleta, inotul, dusurile locale alternative cald-rece, repausul membrelor inferioare in pozitie antidecliva, exercitiile active) sunt suficiente pentru a controla afectiunea, cazurile care prezinta complicatii vor fi îndrumate spre medicul specialist.
Din pacate, cauzele aparitiei varicelor pot fi rareori stabilite cu certitudine (de cele mai multe ori este implicat factorul ereditar, prin insuficienta mecanica a valvelor care tapeteaza peretii interiori ai venelor sau distrofii musculo-elastice ale peretilor, dar si sarcina, obezitatea, tulburarile tiroidiene, prezenta unui obstacol pe venele profunde), iar vindecarea completa este obtinuta la putini pacienti.
Exceptand unele complicatii ale varicelor (ruptura spontana sau posttraumatica insotita de hemoragie, inflamatia acuta a acestor vene, tromboflebita, ulcerul varicos), cand bolnavul este indrumat spre dermatolog sau flebolog, si tinand cont de evolutia lenta a acestei boli, el este, in cea mai mare parte a timpului, pacientul medicului specialist de recuperare medicala.
Dupa o evaluare atenta a bolii si a afectiunilor asociate, medicul de recuperare poate recomanda o diversitate de medicamente, proceduri de electroterapie, programe de kinetoterapie sau masaj, dar si cure balneare cu ape termale, ape carbogazoase, sarate, mofete.