Durerea de calcai

Durerea de calcai este o simptomatologie foarte frecventa pentru care pacientul se prezinta la medicul de familie, la ortoped sau la specialistul de recuperare medicala.

 
Acuta sau cronica, cu o intensitate ce variaza de la o durere moderata, la primii pasi dimineata, pana la foarte intensa, trenanta sub medicatia uzuala (analgezice usoare si antiinflamatoare), devine o problema suparatoare pentru pacient si-l aduce la medic, cateodata dupa mai multe luni de suferinta.

 
Examenul clinic local este sarac, inspectia putand ridica suspiciunea unei fracturi, a unei rupturi de tendon, a unei infectii, cu sau fara prezenta unei leziuni de continuitate la nivelul tegumentului, sau o bombare a zonei superioare si posterioare a calcaiului (anterior tendonului ahilean). Palparea localizeaza durerea in punct fix (cel mai frecvent in mijlocul fetei plantare a calcaiului, dar si posterior) sau pe o zona mai extinsa, pe marginea externa.

 
Investigatiile paraclinice se recomanda progresiv, in functie de suspiciunea diagnostica, incepand cu radiografia sau, dupa caz, ecografia de parti moi, analize de laborator, RMN sau scintigrafia osoasa.

 
Caracterul durerii, durata, intensitatea, asociate cu rezultatul investigatiilor paraclinice vor conduce la un diagnostic corect. Patologia poate apartine unor diferite specialitati medicale (recuperare medicala, ortopedie sau reumatologie), diagnosticul diferential facandu-se intre: fractura de calcaneu, osteomielite, corpi straini accidentali in parti moi, ruptura totala sau partiala a tendonului ahilean, tendinite, rareori tumori, apofizita calcaneana de crestere la copil, bursita retroahileana, entezita, pintenul calcanean sau aponevrozita plantara, sciatalgia, alte dureri nevralgice.

 
Tratamentul este proponderent chirurgical in leziunile ortopedice, sau conservator in celelalte cazuri. Medicamentele nu reprezinta principalul tratament, dar se folosesc antiinflamatoarele si analgezice, cateodata antibiotice.

 
Recuperarea medicala are o multitudine de proceduri de electroterapie folosite cu succes in cea mai mare parte a acestor afectiuni. Ultrasunetul, laserterapia, galvanizarea sau ionizarea, undele scurte, diapulsul, curentul diadinamic, curentii interferentiali, rezele ultraviolete au efecte antiinflamatorii si analgezice, ameliorand rapid simptomatologia si favorizand vindecarea.

Cazurile rezistente la aceste proceduri de prima alegere sunt indrumate spre roentgenterapie, care, sub exacta recomandare a medicului specialist radioterapeut, prezinta efecte antiinflamatorii importante si de durata. De asemenea, un bun rezultat il au infiltratiile locale cu cortizon.

La final am lasat micile trucuri pe care le puteti folosi in situatia unui pinten calcanean dureros: pantofii cu talpa moale si, mai ales, orteze (talonete) din silicon, special confectionate pentru osteofitoza calcaneana.

Dr. Madalina Sideri, Medic Specialist Recuperare Medicala

Spune-ti parerea